Louvain Palace - Forum

Openingsjaren
1914 tot 1981
Locatie Bondgenotenlaan
Historiek

Louvain Palace wordt opgericht vlak voor het uitbreken van WOI, in juni 1914, in de toenmalige statiestraat, nu Bondgenotenlaan. Toch blijft de zaal tijdens de beschietingen van augustus 1914 als bij wonder gespaard. In de tweede helft van de jaren 20 en het begin van de jaren 30 wisselt Louvain Palace veel van eigenaar. Louvain Palace was net als Alhambra oorspronkelijk een music-hall en bleef ook daarna nog een tijd meer dan een filmzaal. Naast een ruime bioscoopzaal met grote inkomhal en buffet, was er ook ‘Taverne Palace’ met café en 5 biljartzalen en ‘Pavillon Palace’, een verbruikerzaal met bowling en woonhuis.

In de jaren 30 verandert de zaal van interieur. Op 17 maart 1933 heropent de bioscoop die inmiddels Forum is gedoopt. De uitbaters van Louvain Palace legden al graag de nadruk op het comfort van de zaal. En ook in 1935 werd Forum in de Moniteur des Notaires ‘als mooiste en komfortabelste van allen zalen in de stad’ beschreven. Hoewel het studentenblad l’Ergot kloeg over ‘sièges étroits’ (smalle zetels). Forum zet ook haar deuren open voor Leuvense toneelkringen, studentenverenigingen en rondreizende theatergezelschappen. Er komt zelfs opera, operette en variété aan bod.

De Leuvense bioscopen in het stadscentrum liggen op een boogscheut van elkaar. Om de concurrentie de baas te kunnen, zijn ze genoodzaakt om strategische allianties aan te gaan. Er ontstaat samenwerking tussen Leuvense bioscopen onderling enerzijds en met bioscopen in andere Belgische steden anderzijds. Zo maakt bioscoop Forum gedurende een bepaalde periode (+/-1937-1961) deel uit van het COBEC-concern. Forum groeit in deze periode uit tot een eersteklas zaal. Voor de filmprogrammering zet Forum nu hoofdzakelijk in op recente Amerikaanse films. Occasioneel vertoont het ook een Europese arthousefilm.

In 1961 komt Forum formeel in handen van de eigenaars van Rex, die de bioscoop al sinds 1956 – het jaar van de opening van Rex – huren. De prestigieuze Rex stoot bioscoop Forum van zijn voetstuk en de zaal degradeert tot tweederangszaal. Forum moet uiteindelijk in 1981 zijn deuren sluiten. In de loop der jaren staan ook heel wat Belgische films in Leuven op het programma. Gaston Schoukens is een graag gehoorde naam in de stad. In februari 1930 brengt Louvain Palace zijn La Famille Klepkens (1929) − de eerste Belgische geluidsfilm − in première voor het Leuvense publiek. De film bestaat in twee geluidsversies: een Franstalige en een Nederlandstalige. Louvain Palace vertoont eerst een hele week de Franse versie en aansluitend een hele week de Nederlandse versie. De film wordt later nog hernomen in de bioscoop La Bergère.

Forum blijft open tijdens oorlog. Dit betekent dat de eigenaars voor hun programmering moeten tegemoet komen aan een aantal eisen van de bezetter. Er worden in de oorlogsperiode dus veel Duitse en weinig tot geen Amerikaanse of Britse films vertoond. Ook het Duitse bioscoopjournaal en de Kulturfilm, een korte culturele documentaire, duiken op in het programma van Forum.

Commentaar toevoegen