Stadsarchief: het geheugen van de stad

Het stedelijk archief van Leuven is sedert 1164 bijna volledig bewaard gebleven en heeft de afgelopen 800 jaar geen noemenswaardige schade opgelopen. Leuven heeft zo een van de belangrijkste middeleeuwse stadsarchieven van het oude Hertogdom Brabant.De kern van het archief bestaat uit de archieven van het stadsbestuur en de vroegere gemeenten Heverlee, Kessel-Lo en Wilsele. Naast de archieven van deze lokale overheden bewaart het stadsarchief ook archieven van personen, instellingen en bedrijven die op een of andere manier hun stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van Leuven. Het archief beheert ook historisch interessante verzamelingen van kaarten, plannen, foto's, tekeningen, Leuvense kranten, administratieve literatuur, historische literatuur over Leuven en omstreken, en privéverzamelingen, zoals de aangekochte collecties van Leuvenaars Eugène Sprengers en Rik Uytterhoeven.

Het archief wil in de toekomst zo veel mogelijk van haar collecties online ontsluiten. Naast de collectie filmaffiches, worden ook de registers van de Leuvense schepenbank digitaal voor het publiek ter beschikking gesteld. Neem een kijkje via www.itineranova.be

Al wie belangstelling heeft in het vroegere Leuven, is bij het stadsarchief aan het juiste adres. In de leeszaal kan je archiefstukken opvragen en ter plaatse inkijken. Check de openingsuren op de website.

Stadsarchief Leuven
Tweebronnen
 
Rijschoolstraat 4 

3000 Leuven 

+32 16 30 08 70
archief@leuven.be
www.leuven.be/archief

Zoek

Je kan op verschillende manieren door de 2945 filmaffiches zoeken.