Alhambra - A.B.C.

Openingsjaren
1909 tot 1961
Locatie Vital Decosterstraat
Historiek

In 1909 wordt het theater De Bériot, gelegen op de hoek van de huidige Rijschoolstraat en de Vital Decosterstraat, omgebouwd tot filmzaal: Alhambra opent als eerste stadsbioscoop in Leuven de deuren. De naam verwijst wellicht naar de Brusselse Alhambra, waarvan directeur Alphonse De Gunst sinds 1906 eveneens directeur is.

Na de terreur van 1914, krijgt de ongeschonden Alhambra als eerste van de Leuvense bioscopen de toelating om de voorstellingen opnieuw te starten op 3 juni 1915.
Tijdens het interbellum wordt hij naast bioscoop ook terug een beetje schouwburg en beschikt zelfs over een eigen orkest o.l.v. dirigent Alphonse Bracké. Begin 1939 komt Alhambra in handen van de NV COBEC (die ook eigenaar van Forum was) en in datzelfde jaar wordt de naam gewijzigd in het koelere en zakelijkere ciné A.B.C.

Na WOII gebruikt Alhambra al snel de vermelding ‘kinderen STRENG geweigerd’ als bijkomend reclamemiddel. Toch moet de zaal in 1961 zijn deuren sluiten. Al in de jaren 50 wordt de zaal meer en meer verwaarloosd en programmeert de exploitant naast filmvertoningen ook andere ontspanningsactiviteiten als bals en optredens. Bij de uiteindelijke sluiting in 1961, koopt de KU Leuven het gebouw, sloopt het en bouwt er een residentie voor meisjesstudenten, het zogeheten ‘Meisjescentrum’.

Commentaar toevoegen