Scala

Openingsjaren
1939 tot 1945
Locatie Tervuursesteenweg
Historiek

Bioscoop Scala, gelegen aan de Tervuursesteenweg net buiten de Leuvense ring (grondgebied Heverlee) opent de deuren in september 1939. De uitbating is in handen van de heer Gaston Rega. Reeds in januari 1939 had de eigenaar, mevrouw Rega-Deprins de toelating gekregen om de achtergelegen danszaal van een herberg aan de ‘Tervuurschesteenweg 65B’ te verbouwen tot bioscoop. In de zaal zijn slechts 211 zitplaatsen, wat van Scala meteen de kleinste zaal uit de weide omgeving maakt.

Scala heeft van meet af aan de intentie een bioscoop voor jong en oud te zijn en adverteert vanaf de eerste vertoningen met de slogan ‘kinderen altijd toegelaten’. Uit de Nederlandstalige advertenties kunnen we afleiden dat de bioscoop zich hoofdzakelijk op een Nederlandstalig publiek richtte. Naast de omgeving van de Tervuursesteenweg, een uitgesproken arbeidersbuurt, rekent Scala blijkbaar ook een gedeelte van de binnenstad tot haar rekruteringsdomein. De bioscoop laat immers door de Leuvense ‘plakker’ affiches verspreiden in de binnenstad.

Wanneer enkele maanden na de opening de oorlog uitbreekt, sluit Scala kort de deuren. Op 4 mei 1940 heropent de bioscoop al. Dit is een dikke week voor de Slag om Leuven op 14 mei 1940, die resulteert in de bezetting van de stad. Maar Scala blijft ook tijdens de oorlogsjaren geopend. Bijgevolg dienen de door de bezetter opgelegde reglementen gerespecteerd te worden. In juni 1946 sluit Scala om onduidelijke redenen voorgoed.

Commentaar toevoegen